Daca vrei sa faci depresie, viziteaza orasul Calarasi

calarasi-strada-lucruDaca in viata voastra nu ati suferit de depresie, dar totusi sunteti curiosi sa vedeti cum este, macar asa, de dragul empatiei cu depresivi, mergeti pentru 2-3 ore sa va plimbati prin Calarasi…Municipiul Calarasi.

Azi, am avut ghinionul sa merg pentru prima data in viata mea, in Calarasi si sper sa nu mai am ocazia. Asa saracie si lume trista nu am mai vazut decat pe ruta Vaslui- Tg.Bujor-Galati, dar acolo exista o scuza, era moldova rurala, incremenita in timp. Macar de reuseam sa ma vad cu Dobre, poate ma mai inveseleam putin.

Sa revin la Calarasi, aspectul prafuit, dat de seceta de afara, era accentuat si de mastodontii industriali, cladiri diforme, cu ferestre cat un perete si ruine prin care, colectionarii de fier vechi, cotrobaie, in speranta unui colt de paine.

Strazile si ele in lucru, peste tot lucrari incepute si abandonate, spatiile verzi sunt neingrijite, iar oamenii, pe langa bronzul specific, aveau priviri triste.Singurele lucruri care pareau sa prospere in Calarasi, erau biserica, politia si cimitirul.

Mai sunt orase ce au decazut dupa ce industria locala a fost pusa pe butuci, dar parca in alta parte, relieful mai da o pata de culoare, mai inveseleste putin retina, dar in inima baraganului, nimic nu misca orizontul, iar acest lucru, taie orice chef de-a face ceva.

Amin.

2 gânduri despre „Daca vrei sa faci depresie, viziteaza orasul Calarasi

  1. Povestea ta imi aduce acum aminte de Bailesti, celebru oras al lui Nea Marin jucat atat de magistral de Amza Pelea. Ei bine … oficial Bailesti nu este sau, nici comuna, nici oras ci … municipiu!! Am gasit acolo o tristete greu de descris in cuvinte, am plecat si eu destul de marcat de acolo desi ma intorceam intr’o zona destul de moarta dpdv industial … aici nu vezi aceiasi tristete si lipsa de perspectve de orice fel.

  2. cred ca din scurta ta vizita nu ai înțeles nimic…eu locuiesc in Călărași,aici m-am născut si aici vreau sa trăiesc pentru tot restul vieții.este un oraș liniștit fata de metropolele aglomerate si urat mirositoare,aici in schimb duci o viață destul de liniștită:avem parcuri mari si recent renovate ,avem Dunărea f aproape de noi,la 12km începe Dobrogea … locuri de neuitat,supermaketuri ,scoli,fabrici ,facultăți si licee,iar groapă de gunoi nu se afla in oraș ca cele doua din marea metropola..așa ca imaginea descrisa de tine este prea dura fata de. frumosul meu oraș.

Tu ce zici?