Daca nu vorbesti engleza, esti un pic prost

Eram saptamana trecuta cu fii’mea in masina. Discutam. Momentan, este la faza in care vrea sa fie mare si este sfarsitul lumii cand cineva, un alt copil, spune despre ea, ca e mica.  Parinteste, incercam sa-i explic ca e ok sa fie mica, e mult mai frumos si lipsit de griji, dar mi-a trantit-o ca ea vrea sa fie mare. La intrebarea de ce, m-a tampit…Sa merg la scoala, sa invat engleza, italiana. Da, fii’mea are doar trei ani si jumatate si cu aceasta motivare m-a facut sa-mi dau seama ca, sunt putin prost ca nu stapanesc limba engleza mai mult de-a cere o bere si o indicatie in aeroport.

Da boss, daca nu rupi o boaba de engleza, in zilele noastre se poate spune ca esti prost. Nu facut gramada, dar asa…cat sa razi ca muta la pluwa cand se discuta in engleza pe langa tine. Stiu, poate nu ai nevoie de engleza la job, nici mie nu mi-a trebuit in ceea ce am facut pana acum, dar sunt convins ca daca vorbeam engleza mult mai bine decat o vorbesc in momentul de fata, oportunitatile in cariera ar fi fost altele. Si asta doar asa, legat de locul de munca.

Personal, engleza mea este destul de jos. Inteleg destul, dar stau prost la capitolul vorbit.  Am avut si ghinionul de-a face in toata scoala, doar rusa si franceza, iar ce am reusit sa prind din engleza, este din filme. Asta cu exprimarea e si mai trista, cumva, de fiecare data cand aveam prin preajma prietenii ce vorbesc bine engleza, faceam pe dracu’n patru si aveam parte de o frumusete de blocaj lingvistic de toata frumusetea. Gandeam raspunsuri si intrebari, aveam dialogul in minte, dar pe gura iesea ceva neinteligibil. Frustrant.

Pe langa treaba cu engleza la job, stiind o boaba de engleza, ai parte de noi orizonturi..poti socializa, poti accesa informatie, poti afla o multime de lucruri. Inteleg mai mult decat vorbesc, iar la capitolul citit, o fac mai mult intuitiv si doar texte uzuale, cu engleza literara e mai greu . Da, sunt si lenes, niciodata nu m-am fortat sa pun mana sa invat mai bine limba engleza, iar daca am regrete legate de aceste lacune, le am dintr-un motiv simplu…sunt o multime de carti care nu sunt traduse in romana, iar eu le-as citi…dar nu pot, nu stiu suficienta engleza incat sa pot citi cursiv.

Am mai cautat, am avut momente in care am fost aproape hotarat sa platesc un curs de limba engleza, dar preturile pentru adulti sunt piperate. Oamenii intuiesc ca, daca ai 30 si de ani si te-ai hotarat sa faci cursuri de limba engleza, clar ai nevoie, preturile fiind pe masura.

 

2 gânduri despre „Daca nu vorbesti engleza, esti un pic prost

  1. Poti sa incerci ceva mai tehnic:

    https://ro.duolingo.com/register (asta e gratis cica, dar nu stiu nimic despre el)

    https://www.babbel.com/ (asta cica ar fi cel mai tare, facut de niste lingvisti, stiu ca au si aplicatie pe telefon, nu stiu exact cat costa….)

Tu ce zici?