Cu voia tatalui

Pentru a calatori in afara granitelor insotit doar de unul dintre parinti, un minor, cetatean roman, pe langa un act de identitate(pasaport sau buletin) mai are nevoie si de declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei. Costa aproximativ 70 lei.

Probabil, chestia asta o stiu toti cei ce se lovesc de aceasta situatie. Cum fetele mele au fost fara mine, pentru cateva zile prin cizma, am fost in situatia de-a merge la notar sa-mi dau acordul. Asa, daca tot aveti nevoie de o astfel de adeverinta, rugati notarul sa o faca pe o perioada cat mai lunga, eventual pana la data la care expira pasaportul copilului, iar la destinatie, generalizat, tarile Uniunii Europene, daca calatoria are loc in una dintre tarile UE. In acest fel se mai economisesc ceva banuti.

Cum Romania este singura tara ce percepe o astfel de declaratie din partea parintelui, acesta adeverinta nu trebuie tradusa. Este suficienta legalizarea. Si, da, la vama chiar te intreaba de aceasta adeverinta, iar una dintre copiile primite de la notar, ramane la politia de frontiera.

La notar nu trebuie sa mearga decat parintele ce-si da acordul. Actele necesare:

  • Buletinele ambilor parinti.
  • Certificat casatorie.
  • Certificat de nastere si pasaport(CI) minor.

Declaratia propriu zisa este completata acolo, apoi redactata si semnata in prezenta notarului.

Tu ce zici?