Copiii si sportul de performanta

As fi inceput cu celebrul Mens sana in corpore sano, dar deja e cliseu si, in zilele noastre, la cum galopeaza medicina, nu cred ca se mai aplica. Cel putin cand vine vorba de sportul de performanță.

Clar, orice sport inseamna sanatate dar daca faci pasul catre performanță, in conditiile in care toti sportivii sunt niste robotei la care conteaza mai mult farmacia, mărimea ficatului  si orele de antrenament,  se merită oare sa-ti îndopi copilul cu tot felul de chimicale, chiar aprobate de forurile antidoping? Se merita sa-ti indrepți copilul catre sportul de performanță in conditiile in care nu ai nici o garantie ca acesta va reusi sa-si cladeasc un viitor? Da, e ok sa-l sustii daca el vrea si antrenorii vad in el ceva diamant neslefuit, dar nu-l impinge de la spate, nu-l forta. Se stie ca in Romania, cand ai apucat calea sportului de performanta, scoala/educatia cade pe planul doi sau trei, iar daca copilul nu va performa, in momentul in care viata sportiva s-a incheiat, o porneste in viata de la zero. Daca a avut norocul si a adunat ceva banuti, e mai simplu, altfel, sfarseste intr-o meserie prost platita…antrenor de copii sau ceva raportat la studii..si, la majoritatea sportivilor, mai greu cu studiile, pregatirea sportiva a primat.

Ieri, m-am intalnit total intamplator cu un tip de la mine din sat, era un geniu al fotbalului, multi spuneau despre el, ca este noul Hagi. A esuat lamentabil in urma unei accidentari. Ne-am intalnit la semafor, conducea un papuc incarcat geamuri termopan.

 

Tu ce zici?